Zeehonden

In het Nederlandse deel van de Waddenzee werden in 2015 ruim 7600 gewone zeehonden geteld. Het telresultaat is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen het getij, de tijd van de dag, het weer, voedselbeschikbaarheid, seizoensinvloeden en verstoring een rol. Het blijft dus lastig om het exacte aantal vast te stellen.

Uit de tellingen blijkt dat het goed gaat met de populatie en dat die de laatste jaren redelijk op hetzelfde niveau blijft. Ook de grijze zeehond is steeds vaker te vinden in de Waddenzee. In 2014 werden 3364 grijze zeehonden in het gebied geteld en hun aantal neemt volgens onderzoekers nog steeds toe.

Zeehond: schattig of gevaarlijk roofdier?

Met die grote ogen kijken ze je onschuldig aan. Het knuffelgehalte van een zeehond lijkt hoog maar pas op! Ze lijken heel aaibaar maar zeehonden zijn de grootste roofdieren van Nederland! Met hun scherpe tanden kunnen ze flink bijten, dus het is verstandig om niet te dichtbij te komen. De eerste vier maanden leven jonge zeehonden van moedermelk, maar daarna moeten ze zelf op jacht naar kleine vissen en garnalen. In het wild kan een zeehond wel 25 jaar oud worden.

Verschil gewone en grijze zeehond

Beide soorten komen voor in de Waddenzee en in de wateren rond Texel. Maar hoe herken je ze?

De grijze zeehond, ook wel kegelrob genoemd, is na de gewone zeehond de meest voorkomende zeehond in Nederland. Grijze zeehonden hebben een grote, rechte snuit die in één rechte lijn loopt met hun voorhoofd. Ze variëren in kleur van grijs tot donkerbruin en zwart. Ze zijn een stuk groter dan gewone zeehonden en hun neusgaten zijn duidelijk van elkaar gescheiden. Bij een gewone zeehond is dat niet zo.

Zeehonden op de zandbanken

Met ons comfortabele schip De Vrijheid varen we vanuit de gezellige haven in Oudeschild naar de zeehonden. We vertrekken altijd op de beste tijden met laag én hoog water zodat je echt wat ziet!

Dat betekent dat onze vaartochten niet altijd op hetzelfde tijdstip vertrekken. Dat hangt af van de waterstanden. Wij varen als het laag water is naar de drooggevallen zandbanken en wadplaten waarop de zeehonden liggen te zonnen. Rondom hoog water varen we speciaal naar de Razende Bol.

Ga met ons mee!

 • arrangement_item1.jpg

  Zeehondentochten

  Dagelijks varen wij vanuit de haven van Oudeschild ’t Wad op om zeehonden te zoeken. Onze ervaren schipper kent de omgeving op z’n duimpje en weet ze altijd te vinden.

 • arrangement_item3.jpg

  Razende Boltochten

  Altijd al naar een onbewoond eilandje willen gaan? De zandplaat Noorderhaaks, ook wel Razende Bol genoemd, bestaat uit spectaculaire geulen en duintjes. 

 • arrangement_item2.jpg

  Privévaartochten

  Wil je liever met alleen je eigen gezelschap op pad? De Vrijheid is ook af te huren voor privévaartochten, feestjes, asverstrooiingen of andere bijzondere gelegenheden.